Jeukende Labels


“Mama het jeukt opzij aan mijn buikje” 

Herken je dit zinnetje? 

Dan ben je waarschijnlijk mama van een gevoelig kind. Of misschien zelfs van een hoog sensitief kind. 

Herken je het bij jezelf? Nu of van toen je nog een kind was? 

Jezelf goed in je vel voelenis heel belangrijk. Zowel geestelijk als fysiek. En daarbij hoort geen jeuk of gekriebel van ongewenste etiketjes in kleding. Meestal zitten ze aan aan de linker zij, dit zijn de waslabels (die verplicht in elk kledingstuk aanwezig moeten zijn). Soms ook aan je hals, de merklabels. Een ding hebben ze gemeen, ze jeuken, kriebelen en maken het je lastig. Het begint als een lichte ongemakkelijkheid. Met een beetje draaien en bewegen kan je het nog verdragen. Maar hoe meer je worstelde, hoe lastiger het wordt om dat vervelende ding te negeren. Steeds heviger, jeuk wordt irritatie. Je huid wordt roze to zelfs rood. Je kan het niet langer verdragen, het moet eruit, nu! Je pakt een schaar en knip, je verlost jezelf van dat duivelse ding. 

Maar wat als je nog een kindje bent? Te klein om te zeggen wat er scheelt, misschien zelfs te klein of te jong om juist te weten waarom je je ongemakkelijk voelt? 

Het zenuwstelselvan baby’s is nog niet volledig ontwikkeld zoals bij volwassen. Hierdoor voelen zij zich ongemakkelijk zonder dat ze precies kunnen aanwijzen waar het ongemak zich juist bevindt. Er is maar een optie: huilendan maar. 

Mama kan uitzoeken wat er scheelt. 

Peuters zijn al meer ontwikkeld, maar irritatie juist lokaliseren is iets dat je pas leert rond drie jaar. Is je kindje jonger, dan zal het zijn ongenoegen eerder uiten door te jammeren, lastig te zijn of te huilen. 

Voor jonge kinderen is het nog moeilijk om duidelijk uit te drukken wat ze juist voelen, en al helemaal niet mogelijk om de exacte locatie aan te duiden. Een hele opgave dus voor de ouders om uit te maken waar hun kleine spruit last van heeft.

Als mama van een hoog gevoelig kind heb ik er bewust voor gekozen om in mijn kleding geen kriebelend labelte laten innaaien. Zelfs als je het eruit knipt blijft er altijd een irritant polyester randje achter. Als je nog beter knipt bestaat de kans dat je je kledingstuk beschadigd, ja dat heb ik al meegemaakt, meer dan eens. 

Ik heb bewust gekozen om ons logo en de verplichte wasinstructies in de kleding te laten printen. Geen gekriebel, want je goed voelen is belangrijk, en een mama voelt zich goed als haar kind gelukkig is.

Geschreven door Apr. Sofie Dierckx