Slaap is belangrijk voor (gevoelige) kinderen.


Hoog gevoelige kinderen hebben slaap nodig, veel slaap.

Tijdens de slaap herstellen onze vitale functies en verwerken we de indrukken die we tijdens de wakkere toestand hebben opgedaan. Tijdens onze slaap herstelt we dus zowel ons lichaam als onze geest.

Hoe meer indrukken of prikkels we binnen krijgen, des te meer moet er verwerkt worden. Prikkels verwerken gebeurt tijdens de REM-slaap of droomslaap. Fysiek herstellen en echt uitrusten doen we enkel tijdens de diepe slaap.

Tijdens de slaap gebeurt er veel in ons lichaam. 

  • de hersenactiviteit verandert;
  • de lichaamstemperatuur daalt (ongeveer 1 graad);
  • de pupillen worden kleiner;
  • de hartslag vertraagt;
  • er wordt minder lucht ingeademd;
  • er wordt minder speeksel en minder urine geproduceerd;
  • de hoeveelheid groeihormonen neemt toe;
  • de hoeveelheid stresshormonen neemt af.

Een slaapcyclus bestaat uit vier fasen van slaap en duurt zo’n 90 tot 120 minuten. 

De verschillende fasen van een slaapcyclus worden van elkaar onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbewegingen. Alleen in de laatste fase is er sprake van snelle oogbewegingen. Daarom noemt men deze fase ‘Rapid Eye Movement’ (REM) slaap.

De diepe slaap en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel. 

Een gezonde slaap doorloopt de volgende vier fasen:

1. Sluimerfase

De sluimerfase is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af. 

2. Lichte slaap

In deze fase begint de slaap, maar deze is nog heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar je kan makkelijk gewekt worden. 

3. Diepe slaap

Dit is de fase van de echte diepe slaap. Ademhaling en hartritme dalen tot het laagste ritme. Als je uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt voor fysiek herstel. Denk maar aan het fysiek herstel bij ziekte. Een ziek kind zal veel meer slapen omdat het juist tijdens de slaap beter geneest en ook zijn weerstand terug opbouwt.

4. Droomslaap REM-slaap

In deze fase zijn er snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en is er sprake van grote hersenactiviteit. Spieren zijn volledig ontspannen. 

Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is.

De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie. De functie van de droomslaap is om de geest te herstellen en verfrissen en ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken.

Een volwassene zit gedurende 15% van zijn slaap in de REM-slaap. Bij een baby kan dat wel 70% zijn.

Hoe meer prikkels we moeten verwerken, hoe meer nood we hebben aan REM-slaap.

Een kind moet zowel voldoende REM-slaap krijgen als diepe slaap. Hoe meer prikkels tijdens de dag worden opgedaan, hoe meer uren slaap het kind nodig heeft.

Bij hoogsensitieve kinderen en volwassenen (dit principe geld ook voor volwassenen) merken we dat ze veel te maken krijgen met vermoeidheid. Dit is een logisch gevolg van hun gevoeligheid. Want hoe meer prikkels je binnenkrijgt hoe meer je moet verwerken. Als we ervan uitgaan dat hooggevoelige kinderen alles tot wel 10 keer intenser ervaren dan andere kinderen is het gewoon logisch dat kwalitatieve slaap zeer belangrijk voor hen is. Als een kind veel moet verwerken dan zal hij het grootste deel van de nacht in REM-slaap verkeren. Dat gaat dan ten koste van diepe slaap. De diepe slaap is nodig voor fysiek herstel, weerstand, groeien, ontwikkeling van de organen en veel meer.

Wist je dat het lichaam tijdens de slaap veel meer nieuwe cellen en afweerstoffen aanmaakt dan wanneer iemand wakker is?

Kinderen die te weinig kwalitatieve diepe slaap krijgen zullen een lagere weerstand hebben en dus sneller ziek worden of lichamelijk overgevoelig reageren op bijvoorbeeld allergenen. Van één slechte nacht herstelt elk kind zonder problemen. Maar pas op voor een chronisch gebrek aan kwalitatieve diepe slaap. Voor je het beseft kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je moeilijk weer uitkomt. 

Hoe kan je je gevoelig kind helpen om voldoende kwalitatief te slapen?

Hier zijn 7 tips die bijdragen tot een kwalitatieve slaap:

  1. Zorg voor voldoende uren slaap. Zodat er voldoende tijd is om zowel de nodig REM slaap als diepe slaap te beleven.
  2. Een vast slaapritme geeft structuur en zorgt ervoor dat je makkelijker inslaapt en fit weer wakker wordt. Ga steeds op dezelfde tijd naar bed en zet de wekker alle dagen op hetzelfde uur.
  3. Bedenk een slaapritueel. Iets dat elke dag steeds weer terugkomt. Dit geeft kinderen een vertrouwd en veilig gevoel.
  4. Ga niet naar bed met een lege maag of net na een heel zware maaltijd. Je zal minder goed inslapen en de kwaliteit van de slaap zal minder zijn dan wanneer je gezond voldaan naar bed gaat. Gezonde voeding is voedend voor zowel lichaam als geest.
  5. Zet je kind het laatste uur voor het slapengaan niet meer voor een TV of computer scherm. Hierdoor zal je kind moeilijker inslapen. Dit heeft te maken met ons slaaphormoon melatonine. Melatonine wordt bij mensen geproduceerd in de epifyse of pijnappelklier en regelt ons slaap-waakritme. Bij mensen is de productie van melatonine direct gekoppeld aan de blootstellen aan licht. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (door de zon of kunstlicht zoals televisie en andere schermen) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstellen aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om zich voor te bereiden op de nacht.
  6. In een aangenaam bed en een gezellig maar sober ingerichte kamer voelt een kind zicht veilig en geborgen. Ook het beddengoed heeft een invloed op onze slaap. Gevoelige kinderen raken al snel overprikkeld als ze moeten slapen onder stijve, ruwe of ruisende lakens. Kies eerder voor zachte soepelvollende lakens en dekens die de vormen van het lichaam goed volgen. Makkelijk meedraaien en zacht zijn in contact met een gevoelige huid.
  7. Denk ook aan aangepaste slaapkleding. Een goed passende pyjama die comfortabel zit. Niet te wijd vallend en ook niet te spannend. Zonder kriebelende etiketjes of randjes. Als we slapen zakt onze temperatuur 1°C. We geven meer warmte af en hebben meer behoefte aan warmte rondom ons lichaam. Kies dus slaapkleding die afgestemd is op de temperatuur van de slaapkamer. Als je lichaam het niet te warm heeft en niet te koud zal je beter slapen.

Met deze 7 tips die bijdragen tot een kwalitatieve slaap wordt slapen meer dan ooit een helende tijdsbesteding. Wij kunnen je helpen bij de twee laatste tips. Zoek je een zachte aangename pyjama voor zomer of winter? In ons gamma vindt je zeker een mooi en ontspannend exemplaar.

Wist je dat we ook lakens, hoeslakens en donsovertrekken maken van onze zachte bamboe stof? Ons luxueuze bamboe satijn laat je heel de dag naar je bed verlangen. Gun jezelf en je kinderen elke avond opnieuw het zalige gevoel van pure zachtheid en luxe. Verkrijgbaar in fris natuur-ecru of chick zwart.

Geschreven door Apr. Sofie Dierckx