“Wear Bamboo, Reduce CO2!”


Vandaag onze tweede blog over de voordelen van bamboe. Deze week gaat het over de CO2 opname capaciteit van bamboe.

Bij het opzetten van mijn bedrijf wilde ik een zo ecologisch mogelijk verhaal schrijven. Onze kleding moest worden gemaakt met respect voor mens en milieu. 

Hier is bamboe mijn ideale partner:

Bamboe wordt op natuurlijke wijze biologisch geteeld.
Bamboe kan over de hele wereld verbouwd worden.
Het groeit weelderig zonder extra waterirrigatie.
Bamboe heeft geen bemesting nodig en vraagt geen gebruikt van pesticiden. 

Heb je ooit bamboe in je tuin geplant?

Dan weet je het!

Het is onkruid, je geraakt er niet meer vanaf! 

Bamboe is na 4 jaar volgroeid. De bamboe stokken worden afgesneden net boven de grond. Na de oogst schiet het vanzelf weer uit. Zo zijn er geen gigantische plantages nodig en wordt bodemerosie tegengegaan.

Wist u dat bamboe 30 tot 35% meer Co2 omzet dan ander planten? 

Bamboe neemt zelfs veel meer CO2 op dan bomen. Vergroting van de bamboe teelt heeft een rechtstreeks positief effect op ons klimaat.

In een opwarmende wereld kan bamboe zeer effectief CO2 opnemen. De plant groeit snel en kan 100 tot 400 ton CO2 per hectare vasthouden.

“Bamboe heeft als bijzondere eigenschap dat het 200 keer meer CO2 kan opnemen ten opzichte van een gemiddelde boom. De plant heeft als voedingsstof veel stikstof nodig om te groeien en haalt dat uit de lucht. Door het plaatsen van bamboe units op strategische plaatsende in de stad, worden fijnstof, CO2 en stikstof opgenomen door de bamboe en omgezet in voeding en zuurstof. Op die manier wordt de natuur geholpen. Het klinkt simpel en het is simpel. Duurzaam zijn is gewoon je gezonde verstand gebruiken.’’ Zegt Oscar Cuiper in Bouwmagazine.

Ook voor de verwerking van bamboe is relatief weinig energie nodig. Ook in de toepassing zijn geen chemische en/of milieu-onvriendelijke stoffen nodig. Bamboe is het nieuwe goud, zeker in het kader van de klimaatdoelstellingen, waarbij we in 2030 de CO2-uitstoot met 40% gereduceerd moet zijn en we 27% aan hernieuwbare grondstoffen moeten gebruiken. Er zal een enorme vraag naar hernieuwbare grondstoffen ontstaan en bamboe lijkt hiervoor erg geschikt.

Bamboe heeft ook mogelijkheden als bron voor onder meer bio-energie. De bamboesnippers hebben dezelfde verbrandingswarmte als houtsnippers. Deze groene energie kan de duurdere fossiele brandstoffen vervangen. Daardoor realiseert men een reductie van de CO2-uitstoot. 1 ha bamboe produceert eenzelfde hoeveelheid energie als 5000 liter stookolie.’’

Bronnen: bouwmagazine.nl 31 October 2019 / IPS op 20 juni 2018 / https://lelystadseboer.nl › Projecten

Geschreven door Apr. Sofie Dierckx