Hallo Panda Vrienden!


Tijd om onze nieuwe vrienden te ontmoeten. Net als wij houden zij van bamboe. Ze eten graag bamboe! Niet de dikke volgroeide stokken die wij verwerken in onze kleding, maar de zachte blaadjes, jonge groene takjes en scheutjes.

Panda’s besteden het grootste deel van de dag aan eten. In de Chinese bergen is het meestal erg koud. Om warm te blijven hebben de panda’s veel energie nodig. Ze moeten dus veel eten, tot wel 40 kilo bamboe per dag. Hiervoor moeten de panda’s wel veertien uur per dag eten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de panda’s hun favoriete voedsel eigenlijk helemaal niet goed verteren, amper 17% wordt verteerd.

Wist je dat de panda heel traag is omdat hij veel energie steekt in het kauwen van de taaie bamboe en in het ontgiften van zijn maaltijd?

Bamboe, vooral dan de nieuwe scheuten, bevatten een sterk giftige stof, bamboe-kun genaamd. Dit is een antimicrobieel middel dat de plant een natuurlijke weerstand geeft tegen ongedierte, bacteriën en schimmels.

Deze is verantwoordelijk voor de geweldige eigenschappen van onze kleding: Antibacterieel en antiallergisch. Bamboe kleding wordt goed verdragen door de huid en je blijft langer fris op warme dagen.

De panda die de bamboe eet is hier minder blij mee, het bezorgt hem last bij de vertering. 

Maar de panda is hier helemaal op aangepast. Evolutionair heeft hij zicht gewapend tegen het gif en heeft hij het goed leren verdragen. 

Panda’s zijn solitaire dieren. Dat betekent dat ze alleen leven, en niet in paartjes of in een groep. Alleen tijdens de paartijd komen panda’s bij elkaar. 

Is bamboe teelt dan goed of slecht voor de panda populatie?

Maak je geen zorgen, van de natuurlijke habitat van de panda blijven we af. We kappen de bamboe niet uit de natuurlijke habitat van de panda, deze is beschermd gebied. Panda’s eten Bashania faniana bamboe, dit is de meest voorkomende soort in de bergstreken van China waar de panda leeft.

Voor de productie van onze stoffen en onze kleding kiezen voor Moso Bamboe. Moso of Grove bamboe is uitermate geschikt om te verwerken tot textiel en als vervanger voor hout.

Meer bamboeteelt heeft een gunstig effect op de omgeving. Het biedt een alternatieve bron voor hout, bouwsector en textielindustrie. Zo wordt ontbossing tegengegaan. 

Wist je dat:

• De wetenschappelijke naam voor de panda is Ailuropoda Melanoleuca. Melanoleuca betekent zwart-wit in het Latijn en dat is precies de kleur van de vacht van de Panda.

• De Chinese naam van de panda is 大熊猫 (dà xióng māo). Dat betekent letterlijk grote beerkat

• De naam panda zoals wij die kennen komt van het Nepalese woord Poonya, wat bamboe-eter betekent.

• Een reuzenpanda heeft 6 vingers : 5 normale vingers én extra vinger die helpt bij het vastnemen van de bamboe.

• Een panda is 14 uur per dag bezig met het kauwen van bamboe, want bamboe is heel taai en verteert moeilijk.

• Bij zijn geboorte weegt een panda ongeveer 150 gram (= het gewicht van een kiwi). Hij is 900 keer lichter dan zijn moeder.