Hoe ontkom ik aan de Black Friday Hype?


Op vrijdag 29 november is de wereld opnieuw in de ban van Black Friday.

Dit van oorsprong Amerikaans fenomeen heeft zich de laatste jaren exponentieel snel over de wereld verspreid.

Wij pleiten ervoor om op een meer ethisch wijze om te gaan met uw shopgedrag. Gun jezelf even de tijd om te transformeren van onbewuste naar bewuste consument. 

Stel jezelf eerst vier simpele vragen voordat je snel snel naar je portemonnee reikt!

Black Friday wordt geprezen als het grootste winkelevenement van het jaar. Voor 100 miljoen Amerikanen is de dag na Thanksgiving in een wanhopige jacht op ‘koopjes’. Hoewel Thanksgiving en Black Friday nog steeds de drukste winkeldagen zijn voor winkels, is het voetverkeer de afgelopen jaren afgenomen. Vorig jaar daalde het met maar liefst 9% ten opzichte van 2017, maar de online verkoop steeg met 18%! shoppers gaan massaal digitaal!

De naam Black Friday draagt ​​veel negatieve connotaties met zich mee. Denk maar aan het beeld van een menigte waanzinnige shoppers die elkaar duwen en trekken om meer dingen te pakken die ze eigenlijk niet nodig hebben.

He benadrukt de lelijke kant van de fast fashion.

Het is temeer ontmoedigend als je bedenkt dat een groot deel van de nieuwe kleding die over de hele wereld wordt gekocht op Black Friday, zeer snel zijn weg vindt naar de stortplaatsen. Wereldwijd wordt 80% van het gekochte textiel al afgedankt na een gemiddelde van 7 keer dragen.

Anderzijds is het zo gemakkelijk en ook zo menselijk om als een blok te vallen wanneer je langs alle kanten bestookt wordt door berichten dat je moet profiteren van deze geweldige aanbiedingen voor items die je leven beter gaan maken. 

Gun jezelf even de tijd om te transformeren van onbewuste naar bewuste consument. 

Stel jezelf eerst deze vier simpele vragen voordat je snel snel naar je portemonnee reikt!

  1. Heb ik dit echt nodig?
  2. Hoe dikwijls ga ik het dragen? 
  3. Hoeveel gelijkaardige items bezit ik al? 
  4. Hoe lang blijft het mooi? (kijk zowel naar mode als naar kwaliteit)

Na zorgvuldige afweging kan het zijn dat je toch echt geen nieuwe dingen nodig hebt. Als u toch graag iets nieuws wilt kopen, daag uzelf dan uit om meer ethische of bewuste keuzes te maken. 

Je zou kunnen proberen de impuls te weerstaan ​​om heel veel goedkope artikelen te kopen. Investeer in plaats daarvan in kwaliteitsvolle stukken. Je zal meer plezier beleven aan enkele mooie stukken en er meer van houden. Kwaliteit zie je ook! Kwalitatief hoogstaande stukken dragen maakt je look sterker. En beter nog: het vermindert ook het totale bedrag dat je verbruikt en uitgeeft.

Kies bewust voor een merk dat een positieve impact heeft op de planeet en haar inwoners. 

Laten we er samen naar streven om de impact van de mode-industrie beetje bij beetje te verminderen door dit jaar het (eindejaars)winkelseizoen met een bewust geweten in te gaan of beter nog, het helemaal te vermijden. 😉

Geschreven door Apr. Sofie Dierckx