Mijn Verhaal

De oprichters van JJ's Belgium

Het Merk JJ’S is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte aan geschikte en functionele slaapzakken en kleding voor mijn baby. Omdat ik in de winkels niet echt vond wat ik zocht, ben ik zelf beginnen naaien. 

De eisen die ik stelde voor de kleding voor mijn baby waren dan ook torenhoog. In de eerst plaats moest de kleding super zacht zijn. Zo zacht dat ze de zachte en gevoelige huid van mij kindje alle comfort kon geven. In de tweede plaats moest mijn baby er mooi uitzien. De pasvorm moest goed zijn, makkelijk om aan en uit te kleden en het moest gemakkelijk zitten zodat mijn kindje niet beperkt werd in zijn bewegingen.

Als laatste mochten er absoluut geen chemische residuen aanwezig zijn. Als apotheker weet ik goed hoe schadelijk de restanten van chemische processen, verven en bestrijdingsmiddelen zijn. Om de kleding maanden ‘vers’ te houden in een stoffig magazijn in (sub)tropisch landen met een vochtig klimaat. 

Ik mocht er niet aan denken dat de huid van mijn babytje hiermee in contact zou komen

Als prille mama was ik meer dan ooit bewust van het comfort van onze westerse samenleving. Het bevallingsverlof, nauwelijks de naam ‘verlof’ waardig, was brood nodig na een bevalling en met een babytje in huis. Een kind brengt ook onverwacht veel kosten mee. Dus toen ik naar productie mogelijkheden begon te kijken was een correct loon en Europese arbeidsvoorwaarden dan ook een absolute noodzaak waar ik nooit van zou afwijken.

Voor mij moest de kleding mooi, comfortabel en draagbaar zijn alsook gemaakt met respect voor de mens en de natuur. Bij de opzet van mijn bedrijf wilde ik dan ook de 17 Sustainable Development Goals implementeren. 17SDG’S is niet op 1 vlak inzetten als bedrijf. Dit is op alle vlakken gaan voor het beste.

Ik begon mijn zoektocht naar een geschikte stof. Enkel en alleen de hoogste kwaliteit zou volstaan. Toen ik bamboe ontdekte klopte het hele plaatje. 

Ik wilde een zo ecologisch mogelijk verhaal schrijven. Bamboe wordt op natuurlijke wijze biologisch geteeld. Het is onkruid, je geraakt er niet meer vanaf. Het groeit weelderig zonder extra waterirrigatie, heeft geen bemesting nodig en vraagt geen gebruikt van pesticiden. Verder kan bamboe over de hele wereld worden verbouwd. Bamboo is na 4 jaar volgroeid. De bamboo stokken worden afgesneden net boven de grond. Na de oogst schiet het vanzelf weer uit. Zo zijn er geen gigantische plantages nodig en wordt bodemerosie tegengegaan.

“Wear bamboo, reduce co2 “

Bamboe zet 30% meer Co2 om dan andere planten en bomen. Vergroting van de bamboeteelt heeft een rechtstreeks positief effect op ons klimaat.

Bamboo forest. Forest of a Japanese bamboo.

Onze kleding wordt gemaakt uit de beste kwaliteit bamboo viscose. We verwerken onze bamboe stokken door het Ecovero viscose process. Zo beperken we de impact op de omgeving. Er komen geen schadelijke chemicaliën of afvalwater vrij tijdens de productie. We bekomen de pulp bij de firma Lenzing in Oostenrijk. Deze wordt naar Portugal getransporteerd, daar gebeurt vervolgens alles in een straal van 100 km. De bamboe pulp wordt tot garen gesponnen door dry spun. Hier komt geen water meer aan te pas.

plant-1
plant-2

Het garen gaat naar de wever en wordt tot een Jersey of satijn geweven. Het verven gebeurt zo ecologisch als mogelijk, hier kiezen we voor eco dying, maar tegelijk ook voor een kwaliteit die de duurzaamheid van de kledingstukken verlengd. De wever doet een finsishing op het materiaal dat de pilling tegen gaat. Ook hier komen geen chemicaliën aan te pas, en komt de levensduur van het kledingstuk ten goede. De kleding is ook volledig recycleerbaar. Ze kan gewoon op de composthoop.

Bamboo heeft bovendien de eigenschap dat het heel zacht en aangenaam is om te dragen. Het is anti-allergisch en heeft antibacteriële eigenschappen. Dit maakt het uitermate geschikt voor kinderen met een moeilijke (eczeem) huid en zeer gevoelige kinderen. Door de antibacteriële eigenschappen blijven de kleren langer fris en kunnen ze meerdere dagen na elkaar gedragen worden. Bamboe heeft een goede warmte regulatie en neemt vier maal meer vocht op dan katoen

Voor de productie van onze kleding werk ik samen met een klein naaiatelier in de buurt van Porto in Portugal. Ik maak de ontwerpen en patronen in Belgie, zij voeren ze uit. Door het persoonlijke contact kan ik erop toezien dat de werkomstandigheden goed zijn en dat deze mensen naar behoren worden betaald. In Portugal weet je dat iedereen betaald wordt voor wat hij doet. De lonen liggen nog net iets lager dan in Blgië maar qua levensstandaard is dit goed

Omdat het hele verhaal moest kloppen werken we uitsluitend met 100% gerecycleerde verpakkingen. Onze hangtags, flyers, catalogus zijn gemaakt uit 100% gerecycleerd papier. Voor het transport wordt onze kleding niet langer verpakt in plastic, maar in gerecycleerd zijdepapier en dozen van recycling karton. Particulier bestellingen via de webshop worden verzonden in gerecycleerde plastic verzendzakken.

Voor de productie werken we enkel met partners die onder volgende certificaten werken: Oekotex100, Fairtrade,FSC.

Ik doe niet mee aan de fast fashion. We gaan niet voor elk jaar 2 collecties. Bij ons worden er nieuwe stukken ontworpen die aan de collectie worden toegevoegd, andere die minder goed lopen gaan eruit. Ook voor de kleuren, kijken we voor een collectie die meerdere jaren kan doorlopen. Zo maak je het verschil met de fast fashion.

IMG_0251