Stijlvol en veilig fietsen


Op een haar na werd mijn zoontje geraakt door een voorbij flitsende speed pedelec. Hevig geschrokken, maar ongedeerd stapten we in onze, naast een drukke straat geparkeerde auto.
Het was pas later die avond dat ik besefte waar we op het nippertje aan waren ontkomen. 

Fietsen is niet meer wat het was. Jaren geleden fietste ik zelf zorgeloos naar school. Rustig babbelend met mijn vriendinnen op de fiets.
Nu, jaren later is het verkeer veel drukker geworden en ook de gebruikers van het fietspad zijn verandert. 

Nu rijden er ‘gewone fietsers’, volwassenen en kinderen op een rustig tempo van 12 à 15km/u over het fietspad. Daarnaast zijn er de bakfietsen, die de hele breedte van het fietspad innemen. Er zijn elektrische fietsen, begrensd op 25km/u en ook Speed pedelecs die tot wel 40 km/u kunnen halen. 

De fietspaden zijn hedendaags niet alleen drukker bevolkt, er wordt ook gereden aan heel verschillende snelheden. Voeg hierbij een drukke ochtendspits, want ja, de meeste mensen gaan nog steeds met de auto naar het werk.

Het verkeer wordt drukker, de wachttijden langer, iedereen wil/moet op tijd zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen stress krijgen en roekelozer worden. 
Want ja, dat doet stress met het lichaam. Het sympathisch zenuwstelsel zet adrenaline en noradrenaline vrij wat zorgt voor een ‘vecht of vlucht reactie’. Cortisol wordt vrij gezet uit de bijnierschors met als gevolg een verhoogde bloedsuiker en verhoogd metabolisme. Hierop reageren de hersenen met een verhoogde focus. Dit maakt snelle reacties op gebeurtenissen in de omgeving mogelijk maar gaat tegelijkertijd ten koste van overdacht handelen.* 

Fietser bij nacht zonder opvallende kledij

Door deze jungle van verkeer moet ik mijn oogappel veilig op school zien te krijgen, elke dag opnieuw.
Dit heeft me aan het denken gezet. Aan de verkeersjungle kan ik niets veranderen. Wat ik wel kan doen is mijn zoontje, al is hij nog maar een kleuter, bewust maken van de gevaren van het verkeer. Hem leren hoe hij zich moet gedragen: stappen op het voetpad, dat is grijs, fietsen op het fietspad, dat is rood. Verder kan ik ervoor zorgen dat hij goed wordt opgemerkt door andere weggebruikers. 

Hoe doen we dat? 

Inderdaad! 

Met Fluo! 

Door zorgvuldig en bewust geplaatste fluo-accenten in zijn kleding wordt hij sneller opgemerkt!

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op 3 kinderen (34,8%) tussen 3 en 11 jaar het slachtoffer worden van verkeersongevallen op weg van of naar school.**
Zeker tijdens de donkere wintermaanden zijn kinderen extra kwetsbaar. 

Fluo en reflecterende stukken in kleding zorgen ervoor dat een kind op 150m zichtbaar is voor aankomende auto’s. Met gewone kleding rijkt de zichtbaarheid maar 20 tot 50 meter, afhankelijk van de kleur.
Als je weet dat een auto die 50km/u rijdt, 26 meter nodig heeft om te stoppen, dan besef je ook dat het onmogelijk is om tijdig stil te staan als een kind in onopvallende kleding plots de straat oversteekt…

Met fluo ben je beter zichtbaar in het verkeer

Ook mama’s gaan tegenwoordig graag met de fiets naar het werk. Alleen voelt de kleding waar je je comfortable in voelt op de fiets, meestal niet zo comfortable in een vergadering of meeting.
Stel je voor dat het mogelijk was om comfortabel je ochtendlijke fietstocht te maken en direct stijlvol gekleed zonder je plakkering of zweterig te voelen aan je dagtaak te beginnen. Geweldig toch?

Geschreven door Apr. Sofie Dierckx