Bamboo en een gezonde huid.
Het is dagelijkse kost in de apotheek: mama met buggy komt binnenrijden. Bezorgd vraagt ze om eens te kijken naar het kleinte in de draagmand. Het kindje heeft een droge schrale huid met roze of rode vlekken, een beetje schilferig zelfs. De mama is bezorgd. Ze heeft al zowat alle zalfjes uit de supermarkt gebruikt maar niets helpt.
Nu kijkt ze mij smekend aan.
Ik kan haar zeker helpen door de juiste bodylotion en een zachte, huidvriendelijke zeep te adviseren.
Ik stel haar echter nog meer vragen:
Wat draagt het kindje, welke kleding?
Welke body’s?
Onder welke lakentjes slaapt ze?
Zijn ze gemaakt uit katoen of synthetische stoffen?
Fel gekleurd?
Waar zijn ze gemaakt?
Wat gebruik je als wasmiddel?
Wasverzachter?
Parfum?
Deze vragen verwachte ze allerminst. Maar ze hebben allemaal een invloed op de huid. Omdat de huid van baby’s en jonge kinderen nog niet ‘af’ is, is ze veel gevoeliger en kwetsbaarder dan een volwassen huid.
Ook het probioom, de laag goede bacteriën die onze huid beschermen is nog zeer fragiel en volop in ontwikkeling. Chemische restanten en stof uit verre landen kunnen de huid in een paniek reactie brengen.
Wat gebeurt er dan?
Juist!
Atopie, eczeem, rode vlekken, droge plekken, jeuk en alle gevolgen vandien.
Dus denk aan het volledige plaatje:
Kinderen en baby’s wassen met een milde zeep die het probioom niet verstoord.
Gebruik na het wassen steeds een geschikte bodylotion of creme, want als je de natuurlijke bescherming van de huid verwijderd, moet je altijd bescherming teruggeven. Je vindt zelfs cremes op basis van probiotica die je eigen probioom helpen herstellen en instandhouden.
Kleding die direct contact heeft met de huid is best gemaakt van een natuurlijke stof. Bamboo of katoen of zijde. Deze stoffen zijn zacht en vochtregulerend.
Kijk ook naar de kleuring van je stuk. Ecodying verzekerd je dat er geen schadelijke stoffen achterblijven in je kledingstuk na het verven.
Was nieuwe kleding en lakens altijd voor gebruik. In verre landen liggen kledingstukken dikwijls maanden in een stoffig en warm magazijn. Er worden insect- en schimmeldodende stoffen gebruikt om de kleding ‘vers’ te houden.
Altijd eerst wassen dus is de boodschap.
En last but not least. Neem je baby dikwijls naakt op je huid, dit geeft je baby niet alleen een warm en geborgen gevoel, het zorgt ook voor de noodzakelijke uitwisseling van bacteriën die nodig zijn voor de ontwikkeling van een goed en sterk probioom. Zo wordt de huid van je kindje ‘gewapend’ tegen toekomstige schadelijke invloeden.
Geschreven door Apr. Sofie Dierckx